Una llei contra les dones, una crida a la desobediència

Febrer 2014

L’avantprojecte de llei de l’avortament del ministre espanyol de justícia, Alberto-Ruiz Gallardón, aprovat pel consell de ministres el passat divendres, ha provocat un rotund rebuig social liderat pel moviment feminista.

Des de l’Hora Violeta considerem que aquesta mesura és regressiva i amb seriosos impactes sobre els drets humans, posant en perill la vida de les dones, especialment les que es troben en situació de vulnerabilitat.

L’avortament sempre ha estat tipificat com a delicte al codi penal. Després del franquisme, la primera regulació aprovada al 1985, només permetia avortar dins de tres supòsits: violació, durant les 12 primeres setmanes; en risc greu de salut de la mare sense límit de temps; i malformacions en el fetus dins les 22 setmanes. La següent llei, del 2010, reconeix l’avortament lliure dins les 14 primeres setmanes, i després d’aquest període també fixa supòsits per avortar dins la legalitat.

Ara, aquesta llei aprovada pel govern espanyol, elimina l’avortament lliure, obstaculitza l’accés a l’avortament legal i segur, prohibint la possibilitat d’avortar en cas de malformació del fetus o en cas de violació, ens suprimeix el dret d’acollir-nos al supòsit d’avortament per danys físics i psicològics de la dona, que fins ara ha suposat el 97% dels casos, i ens desposseeix del dret a decidir sobre el propi cos i coarta encara més la decisió de les menors.

Una de les conseqüències d’aquesta reforma és la creació d’un turisme avortiu de la població amb un poder adquisitiu elevat, mentre que la resta haurem d’utilitzar mètodes clandestins que atemptaran directament contra la nostra vida. A llarg termini, suposarà un canvi en la vida de les dones tan a nivell social i econòmic com personal.

Aquesta llei és una imposició legal que ens impedeix decidir, és masclisme amb majúscules que ens obliga a ser mares i ens imposa un model ideològic únic, una planificació familiar conservadora i un adoctrinament de la dona en la funció reproductiva dins de la nostra societat.

Ens condemna de manera que ens converteix en un ésser dependent del sistema que no respon a les nostres necessitats. Ens criminalitza per la gestió de la nostra pròpia sexualitat, ens redueix la capacitat de decisió i ens infantilitza en tot el procés judicial. Aquest complex recorregut de tràmits administratius, mèdics i judicials són un seguit de processos encoberts i tutoritzats per tal d’evitar que avortem. No som madures per decidir, però si per tenir fills?

Per tant, aquesta llei reforça el model de família tradicional, la moralitat cristiana on les dones som només un instrument purament reproductiu, i reafirma el patriarcat i el capitalisme com a conducta social exclusivament establerta, retrocedint a l’època de la dictadura franquista.

Les dones no som víctimes sinó subjectes de ple dret, i des de l’Hora Violeta:

EXIGIM un avortament lliure i gratuït, i el control total de la nostra sexualitat i reproducció.

EXIGIM la despenalització de la comunitat mèdica i de les dones, i denunciem l’objecció de consciència a la que es pot acollir el personal sanitari.

EXIGIM poder avortar en qualsevol moment de la nostra vida, considerant-nos subjectes capaces de decidir sobre la nostra vida i el nostre cos.

Davant l’ofensiva patriacal, capitalista i feixista, DESOBEDIÈNCIA FEMINISTA!